Има ли потенциал за развитието на трюфелното производство в България?

Малко хора знаят, че вече и у нас има доста почитатели трюфелотърсачи. В определен гористи райони с определено ниво на влажност се намират някой от познатите видове трюфели. Ценните ароматни подземни гъби наистина са един невероятен шанс да стартирате собствен бизнес и то доходоносен. Като се има предвид, че за килограм трюфели се плащат над 1000 евро от добрите световни ресторанти то наистина си струва да помислите за инвестиция в този екзотичен сектор. Култивирането на трюфели става все по- популярно и у нас. Има дори фирми, които са специализирани в предоставянето на заразени с мицела на трюфелните гъби фиданки. Създаването на една трюфелерия обаче не  е толкова лесно колкото изглежда. Първоначалната инвестиция е сериозна  и ако с мислите, че с декар или два насаждения ще направите удара на живота с то сериозно грешитеkipro bg

Ако се интересувате от отглеждането и култивирането на трюфели повече информация можете да намерите на kipro.bg. Платформата предлага интересни възможности за стартиране на собствен бизнес в култивирането на трюфели. Това, което е важно да знаете, че този бизнес изисква постоянство и търпение. Трюфелите са изключително ценни и наистина правилното им отглеждане изисква да сте подготвени за такова предизвикателство. Освен поддръжката на засетите фиданки, които за да си струва е добре да бъдат минимум  декара, друг фактор е обучението на кучета трюфелотърсачи. Идеята на развитието на трюфелното култивиране у нас е да се стимулират предприемачи в определени райони. Не във всяка гориста местност могат да бъдат открити трюфели. Като се има предвид, че има конкретни критерии за почвен състав, влажност и климат то наистина е сложен процеса и изискват сериозно внимание при създаването на една трюфелерия.

На сайта на kipro наистина ще намерите доста интересна и ценна информация за това как да започнете и кои са основните стъпки, които да гарантират ефективност и положителни резултати. а можем да кажем, че има огромен потенциал трюфелопроизводството у нас. Действително ентусиастите не са малко, но не всеки намира своето призвание в това да прояви търпение и да изчака години докато започнат да се образуват трюфели в коренете на отглежданите фиданки. Не всяка почва е пригодна и не всеки предприемач би могъл да се справи с култивирането на трюфели. За да бъде продуктивна една трюфелерия се препоръчва засаждане на поне два, три вида дървесни видове. У нас има предпоставка за култивиране на няколко вида трюфели сред които бял трюфел и черен димен трюфел. В зависимост от морфологичния състав на почвата на набелязания терен се определя вида на отглеждания трюфел.