Защо е вжно да внимавате с приема на противогрипни лекарства при настинка

лекарстваЕдва ли има човек, който не е бил покосяван от сезонен грип и настинки. Обикновено грипния сезон стартира със захлаждане на времето и отшумява с трайното затопляне. Предвид това, че често една настинка може да предизвика сериозни последици и да ни вкара в болницата е от особена важност бързо още при първи симптоми да вземе мерки. И какво по-ефективно средство от това да направим консултация с лекаря си и да ни бъдат изписани съответните противогрипни лекарства. Всяка година грипните вируси ни изненадват с различни щамове и това до голяма степен влияе на нашата имунна система. Не винаги организма може сам да се пребори и се налага прием на медикаменти, които да окажат благоприятно въздействие върху оздравителния процес.

Каква да предприемем при първи симптоми

Специалистите съветват да не бързате да приемате на своя глава каквито противогрипни лекарства имате под ръка. При първи симптоми като:

 1. Запушен нос;
 2. Хрема;
 3. Сълзене на очите;
 4. Лека кашлица;
 5. Отпадналост;
 6. Повишаване на температурата и други аналогични е необходимо да включите в менюто си повече витамини, топли чайове и здравословна храна.

В случай, че симптомите не отшумят до ден-два е необходимо да посетите своя личен лекар. Само и единствено след преглед ще бъде назначено правилното лечение, при което да бъдат включени нужните за овладяване на вируса противогрипни лекарства.

Правилно ли е да подсилваме имунитета при грип и настинка

противогрипни лекарстваТова е въпрос, който често бива задаван от пациентите, които посещават лекаря си. Много зависи за какъв точно вирусен щам се касае. Има такива, от семейството на корона вирусите, при които дори да бъдат прилагани методи за повишаване силите на имунната система то ефекта би бил обратен. При по-голяма част от сезонните вируси обаче включването на имуностимулатори дава много добри резултати в началото на симптоматиката на заболяването.

Така, че независимо от това, че се касае за противогрипни и имунотимулиращи медикаменти не се препоръчва:

 1. Прием без консултация с лекар;
 2. Използване на лекарството при лица в неподходяща възраст;
 3. Предозиране и други.

Винаги следвайте инструкциите на лекаря си за да можете да овладеете заболяването, а не да причините задълбочаването му. Още веднъж подчертаваме, че самолечението не винаги оказва благоприятно въздействие. Всяко противогрипно лечение е фокусирано върху текущото състояние на пациента.

Какво съдържат противогрипните лекарства

Разнообразието от медикаменти на пазара наистина могат да затруднят избора на пациента. В случай, че се налага да вземете лекарство, което да облекчи симптомите преди да посетите лекаря си в работен ден  е необходимо да бъдете наясно със съставите, които се съдържат в конкретния медикамент.

Обичайно противогрипните медикаменти съдържат набор от:

 1. Витамини;
 2. Минерали;
 3. Антиоксиданти;
 4. Противовирусни съставки и други.

Изключително съществена е ролята на витамин Д в случая, тъй како  комбинация с активните съставки на медикамента се оказва и благоприятно въздействие върху именния отговор на организма.

Най-масово използваните противогрипни лекарства

Фармацевтичната индустрия бележи истински прогрес по отношение на предлаганите противогрипни медикаменти. Разбира се някои от тях са ефективни при първи симптоми, а други изискват време да въздействат на вирусите и може да се наложи по-дълготрайно лечение.

Сред най-търсените са температуропонижаващите. Такива са:

 1. Ибупрофен;
 2. Грипекс;
 3. Тайлол Хот;
 4. Фервекс;
 5. Аферин;
 6. Парацетамол;
 7. Терафлу;
 8. Аспирин с витамин Ц и други.

От колекцията на хомеопатичните противогрипни препарати най-използвани от потребителите са:

 1. Инфлуцид;
 2. Еупаториум;
 3. Осцилококцинум;
 4. Инфлуенциум;
 5. Коризалия;
 6. Парагрип и други.

Навярно имате под ръка някои от изброените лекарства, които са в готовност да ви помогнат при първи симптоми на грип и настинка. В това разбира се няма нищо лошо, но още веднъж подчертаваме, че всеки вирус си има своя изразена симптоматика и само при преглед от лекар може да бъде назначено адекватно лечение.