Защо плажовете по българското Черноморие се превърнаха в бунище?

Връщайки се в детските си спомени всеки от нас се сеща за летата, в които натоварени на семейния автомобил тръгвахме за лятната си почива към българското Черноморие. Свободата да си разпънеш кърпата на плажа, необезпокояван от множеството туристи наистина не можеше да се сравни с днешната ситуация, която се забелязва на едни от най-добрите места за плажуване. За съвременния български турист морската ваканция се превръща в истински стрес, а не във време, в което да се отърси от напрежението и работните си проблеми. Пример за това е много интересна публикация на Мария Касимова-Моасе, която споделя с нас разочарованието си от промяната на любимите ѝ места за плаж, които помни от своето детство.морски бряг

Всъщност ситуацията към днешна дата наистина е обезпокояваща. Заринатия с фасове пясък, найлонови торбички, метални опаковки от нощните запои на тийнейджъри са една напълно нормална гледка по плажовете, които преди години наистина са били от най-девствените кътчета, където човек може да си почине и да се остави в обятията на тишината и спокойствието. А днес ходене то на море се описва като ролева игра, в която главните действащи лица гледат на морето като някаква даденост, върху която всеки изсипва помията си. задаваме си въпросът – Така ли трябва да бъде и няма ли как да се върнат онези времена, когато ползвахме обикновени хотели с мебели – спални и гардероб, наслаждавахме се на чистота на плажната ивица и децата се забавляваха на воля?

Може би картинката, която забелязваме по българските плажове е една от причините днес много сънародници да предпочита други дестинации за своята морска ваканция. На места, които наистина се ценят и уважават като природна даденост, достатъчно чисти, спокойни и далеч по-малко комерсиализирани отколкото тези в родината ни. Може би ще можем да променим и върнем състоянието на плажовете си такова, каквото го помним от нашето детство, но най-голямата промяната трябва да започне от хората – онези измислени герои, които превърнаха Черноморието ни в бунище.