Как да се погрижим за отоплението на дома икономично и ефективно

Отоплителния сезон чука на вратата, което  е повод да се замислим дали сме готови да го посрещнем подобаващо. Информацията, която ни представя Интернет пространството определено е доста изчерпателна, но се оказва, че наистина имаме нужда от по-систематизирано представяне на някои елементи от отоплителната система, което да ни даде точно и коректно насочване към правилния вариант. Днес е си говорим за радиаторите, тъй като преди да изберем конкретен вид за отоплителната инсталация е напълно логично да се запознаем с техните предимства и недостатъци. За вашето уяснение и професионална информираност ще изложим някои важни показатели на различните видове радиатори, които се предлагат на нашия пазар.

Според материала

Покупката на радиатори се базира на редица правила. И най-добре да ги синхронизирате с експерти, които напълно биха покрили вашите изисквания. Но всъщност да се запознаете с материалите, от които се изработват радиатори е обща информация, която е полезна и наистина ще даде конкретика на това да се съгласите или пък не с виждането на професионалистите, които се занимават с такива отоплителни системи. А ето ги и тях, материалите, от които се изработват отоплителни радиатори с техните предимства и недостатъци:

  • – Чугунени радиатори

Това са едни от най-масовите и евтини варианти, които родените по време на соц-а помнят. Всъщност такива радиатори имаше масово в училища, апартаменти, административни учредения и вероятно все още има. Изключително достъпни, но пък корозиращи и бързо амортизиращи се – така можем да опишем този вид материал, от който се изработват радиатори. Да не пропуснем и това, че чугуна е чуплив метал, който всъщност е причината за това течовете от телата да се превръщат в ежедневни неволи;

  • – Стоманенирадиатор

Доста ефективни и все още широко приложими варианти за радиатори за отопление. Те се отличават с ниската си цена и приложимост както в инсталации за локално отопление така и за по-големи индустриални обекти. Стоманените радиатори обикновено се произвеждат в панелен вариант, което ги прави и максимално лесни за монтаж. Те са със срок на експлоатация десетина години, което на практика показва, че са податливи на дефекти, корозия и износване;

  • – Биметални радиатори

Това е перфектната и сигурна алтернатива на стоманените радиатори, тъй кат при тяхната направа се влага и алуминий, който повишава значително устойчивостта на корозия и повреда. За жалост тези радиатори са по-скъпи  и всъщност това ги прави не толкова бюджетен вариант за масовия потребител;

  • – Алуминиеви радиатори

Най-добрите към настоящия момент, тъй като техните визуални и технически качества наистина са безкомпромисни като вариант за домашното ни отопление. Удобни за монтиране, лесна и дългогодишна употреба без корозия, дефекти и други. Изключително иновативни са като дизайн и се отличават с невероятната си бърза топлоотдаваща функция, което всъщност ги прави едни от най-предпочитаните от потребителите.

Защо е важно да следим функцията на радиаторите

Много домакини си мислят, че радиаторите им са с доживотна гаранция за добра служба. Но всъщност и тук амортизационните процеси са налице, което на практика показва, че след 15-20 години експлоатация наистина е важно да помислите за повишаване на ефективността.

Ако забележите повишаване на разходите през зимните месеци, недостатъчно количество топлина въпреки, че настройвате на максимална степен винтила или пък протичането на телата ви се превръща в ежедневие то е показателно, че е настъпил момента за смяната на радиаторите. Още в началото споменахме, че е добре да направите консултация със специалист като идеята е да се сведе до минимум неправилния подбор.

И тъй като вече се запознахте с основните материали за изработка на радиатори и техните качества вероятно вече имате виждане и представа кои биха били подходящи спрямо характеристиките на вашия дом. Потърсете балансирано решение, защото отоплението е важно с оглед на търсенето на по-ниски разходи, икономии и ефективност, а безспорно избора на радиатори ще допринесе именно до това да намерите идеалния и изгоден за вас вариант.