6 Често срещани проблеми с резервоарите за съхранение на дизелови горива за земеделие

Дизеловото гориво е изключително важна част при задвижването на големи селскостопански или строителни техники за това е важно качеството му да бъде отлично, тъй като в противен случай показателите му спадат. Замърсяването му или несъзнателното му подлагане на неблагоприятни климатични условия ще намалят производителността на горивото, а това може да доведе до сериозни проблеми по време на работа.

В тази статия заедно със специалистите в търговията с дизелово гориво за земеделие от Горрел ще споделим с вас кои са най-често срещаните проблеми с резервоарите за съхранение на горива, които трябва да избягвате, за да имате възвръщаемостта на инвестициите.

Проблеми с резервоарите за съхранение на дизел

 1. Замърсяване с вода

Безспорно наличието на вода във вашия резервоар е един от най-големите проблеми, с който ще се сблъскате при дългосрочно съхранение на дизелово гориво.

Наличието на вода създава среда за размножаване на бактерии и гъбички, поради което се компрометира качеството на вашето дизелово гориво. Освен това, тези микроорганизми допринасят за появата на корозията, а също така образуват утайки и запушват филтрите ви.

Вариантите при, които вода може да попадне във вашия резервоар са няколко като най-често това се случва по време на зареждането на резервоара, при кондензация или при продължително съхранение. За съжаление можете също така да замърсите дизела си с вода, като закупите гориво от ненадеждни източници, за това винаги поръчвайте вашето дизелово гориво за земеделие само от надеждни доставчици.

 1. Ръжда / корозия

Ръждата се образува в случаите, когато има вода или влага в резервоара. Например, през топлите месеци във вашия резервоар за дизелово гориво може да се натрупа конденз, образувайки вода, поради което резервоарът ви може да започне да ръждясва.

Имайте винаги едно на ум, че ръждата не се развива само на най-очевидните места, като по стените на резервоара ви. Металните компоненти като щифтове, тапи, капачки, щрангове и други също са податливи на ръжда.

Освен това образуването на ръжда зависи от вида на материала на резервоара. Някои резервоари за съхранение на дизел са устойчиви на кондензация и изобщо не ръждясват. Видовете, които са податливи на ръжда са стоманените, а за да се предотврати този неприятен проблем резервоарите трябва да бъдат пълни или да имат изолационно покритие, за да се предотврати появата на кондензация.

 1. Течове

Течовете са основен проблем при съхранението на дизелово гориво за земеделие. Водата лесно може да намери пътя си във вашия дизелов резервоар чрез теч, причинявайки ръжда. Ръждата също може да причини повече течове, тъй като отслабва структурната цялост на резервоара.

Резервоарите за съхранение на дизел, изработени от различни части, заварени заедно, са по-слаби по шевовете и това определено е предпоставка за поява на теч.

 1. Кражба на гориво

Ако смятате, че вие сте застраховани от кражба гориво, то много грешите и това може да ви коства доста голяма финансова загуба. Едно от нещата, които можете да направите е да наблюдавате потреблението и покупката на гориво. И ако нещо не съответства то може или да сте жертва на кражба или може да има теч някъде в резервоара ви.

 1. Изпаряване

Дизелът не се изпарява толкова бързо, колкото водата, но все пак се изпарява. За да минимизират загубите на дизел, някои хора избират да боядисват резервоара си и / или да ги разположат под сянка. Използването на вентилирана под налягане капачка също помага за намаляване на загубите чрез изпаряване.

 1. Утайки

Утайките са или малки частици ръжда, или странични продукти от гориво, което се съхранява дълго време. Тези утайки могат да причинят отлагания в двигателя и да запушат филтрите, а комбинацията от всичко това в крайна сметка може да повреди двигателя ви.

Някои симптоми, че използвате замърсено дизелово гориво за земеделие в двигателя на превозното ви средство са:

 • Запушен горивен филтър
 • Тъмно, мъгляво гориво
 • Плаващи отломки в резервоара
 • Натрупване на утайки
 • Загуба на мощност и обороти в минута
 • Корозирали инжектори за гориво без костилки
 • Неприятна миризма, отделяща се от резервоара за гориво
 • Прекомерен дим от изгорелите газове
 • Твърде честа смяна на филтри
 • Положителен тест за микроби

Предпазването на дизеловото гориво за земеделие е задача, която не трябва да пренебрегвате, тъй като ще ви помогне да избегнете неефективност, която в крайна сметка ще ви струва много пари за ремонти. За това не губете време, а започнете да следите дизела си още днес!