Ефективно ли е отоплението с котел на твърдо гориво

котелЗа да инвестирате в качествен, безопасен и ефективен отоплителен уред се налага пълен разбор на търговските предложения. Няма смисъл да споменаваме, че когато имота е по-голям то в тези случаи се налага потребителите да направят консултация с професионалист, който да извърши правилните изчисления и да установи до каква степен би бил рентабилен един или друг вариант за отопление. Предвид непрекъснато повишаващите се цени на редица енергийни ресурси е очевидно, че алтернативните решения има защо да бъдат интересни и все по-налагащи се. Представяме днес стоманен котел на твърдо гориво, който би могъл да се окаже доста добра възможност да оптимизирате сметките през зимата и да установите една комфортна и благоприятна за живот среда.

Качество, ефективност и безопасност

Решението за оборудване на имота със стоманен котел на твърдо гориво трябва да бъде взето съобразно някои основни параметри и особености на имота. Твърдението, че се касае за уред, който е качествен, енергийно ефективен и безопасен може да не бъде приложимо във вашия имот. Изключително важно е да отбележим, че всеки един отоплителен уред си има своите особености и технически характеристики, които са пряко свързани с това да се осигури една наистина благоприятна среда.

За да се извлече максимума от отоплителните мощности на уреда е показателно, че трябва да се акцентира на:

 1. Общата квадратура на имота;
 2. Определяне и изчисление на топлинните загуби заради недостатъчно добра изолация на жилището;
 3. Брой отопляеми помещения и други.

Котлите на твърдо гориво настина могат да осигурят добра мощност и да захранят с топлина целия ви имот, но стига да са съобразени всички технически параметри и обстоятелства около експлоатацията му. Няма никакво съмнение, че ще се търси рентабилност и безопасност, което би спестило средства на домакинството при посрещане а студените зимни месеци.

Кои са фокусните моменти при покупка

Котлите на твърдо гориво са изработени от качествена устойчива на високи температури стомана. Те са едно от най-подходящите и ефективни решения за отопляване с централна система, която се изгражда в жилищни или търговски обекти. Изключителната популярност на тези уреди се дължи най-вече на това, че безспорно са една икономична мярка, която осигурява перфектните условия за поддържане на топлината в дома.

Фокусните моменти, с които е добре да се запознаете са принципите на работа, обслужване и поддръжка на уреда с цел да се осигури оптимална ефективност от неговата експлоатация. Стоманения котел на твърдо гориво се характеризира с:

 1. Номинална мощност от 20 до 110kW1 които задоволяват потребностите на домакинства, чиито имоти са с квадратури около 75-90 м2.;
 2. Предназначени са за използване на дърва, но могат да бъдат пригодени и за работа с пелети стига да може да се инсталира пелетна горелка допълнително;
 3. Изработени са от сигурна и здрава стомана с дебелина на котелното тяло от 5 мм;
 4. Водната риза също се отличава с изключителна устойчивост и дебелина на вложената стомана от 3 мм;
 5. Топлообмена е изключително голям, което гарантира бързо достигане на желаната температура в помещенията на имота.

Лесно зареждане и почистване, полуавтоматичен режим на работа както и супер ефективни условия за пълноценно усвояване на топлината са част от предимствата, които гарантират стоманените котли на твърдо гориво.

До колко ефективно е отоплението с котел на твърдо гориво

котел на дърваИмайте предвид, че когато говорим за котли то те са значително по-различни като структура е процес на работа спрямо печките и камините. Ефективността на тези иновативни отоплителни решения се дължи на това, че те се изработват съобразно сертификацията за Екодизайн. Това най-общо означава, че:

 1. Котела отговаря на високи екологични норми;
 2. Усвоява се топлинната енергия дори от вредните газове като тези, които се освобождават в атмосферата са в минимални количества;
 3. Разработени са въз основа на това да се контролира горивната тяга като по този начин се осъществява пълен контрол върху отоплителния процес.

При въпроси относно продуктовия каталог можете да се обърнете към професионалния екип на Balkan Energy.