Как да създадете сами професионален интериорен дизайн на дневната си

Отдавна искате да направите редизайн на част от вашия дом и най-вече на дневната ви? Притеснявате се, че това е трудоемък процес, с който сами няма да се справите? Истината е, че има много неща, които трябва да вземете под внимание, а за да ви помогнем да преминете през преобразяването на вашата дневна, заедно с дизайнера на студио за интериорен дизайн Моми Студио – Антония Саранеделчева сме подготвили за вас 8 полезни съвети, които ще ви вдъхнат нужната увереност.

  1. Отправната точка

Когато проектирате интериорен дизайн на дневна, имате нужда от отправна точка. Изберете един елемент в стаята – независимо дали ще бъде невероятен диван или друг вид красива мебел, зашеметяваща картина или керамична фигура, изящен килим или любима възглавничка – и използвайте неговите нюанси и стил като основа за Вашата декоративна схема. След като сте избрали този елемент, дизайнът и цветовата палитра на пространството ще започнат да се нареждат.

  1. Омекотете линиите

Повечето стаи са квадратни или правоъгълни. За да смекчите тези линии, е добра идея да добавите една или две заоблени форми – кръгъл килим, картина или произведение на изкуството, часовник, огледало и други украшения. Също добра и подходяща идея за интериорния дизайн на дневната, са голяма кръгла масичка за кафе, тапицирана табуретка и заоблените столове. Те ще смекчат пространството и ще създадат усещане за спокойствие и уют.

  1. Въведете цветен акцент

При въвеждането на акцент в помещението, е добра практика да се използва нюанса му на най-малко три места и в идеалния случай на три различни нива в стаята. Например, красив розов цвят от гоблен на стената, може да се повтори върху табуретка, стол и ваза. Елементи от злато – на масичката за кафе, на възглавничките, лампата и кръглите стенни декорации. Всичко това ще донесе усещане за хармония и завършеност в пространството. И ще получите дневна с интериорен дизайн, създаден сякаш от професионалист.

  1. Използвайте осветлението

Осветлението може да подпомогне или да възпрепятства дизайна на всяка стая, така че е жизненоважно да го използваме правилно. Въпреки че по-голямата част от жилищата са с вградени осветителни тела, важно е да се създаде ефект на наслояване на светлината, за да се получи добра атмосфера. Висящите абажури и настолните лампи са много ефективни в това отношение. Не е необичайно да има три или четири източника на светлина в едно помещение.

Висящите лампи над кухненския плот са вече често използвани, но напоследък се срещат все повече и при интериорния дизайн на дневната, особено в кътовете с мека мебел, удобни за четене. Имайте предвид избраната от Вас схема и стил, при избора на осветителни тела, така че те да се допълват и да подобрят цялостната Ви визия за пространството.

  1. Включете саксии или изкуствени цветя

Никоя стая не е завършена без поне едно растение, което да й вдъхва живот. Флората е чудесен инструмент за въвеждане на текстура в помещенията. Ако не сте любители на саксийните растения, има много невероятни опции от изкуствени цветя, които могат да се използват с години.

  1. Размерът на дивана е от ключово значение

Най-големият и обикновено най-скъп продукт в хола, е диванът. Тъй като това е инвестиция, която ще използвате в продължение на години, важно е да изберете подходяща форма и цвят. Преди да вложите парите си, помислете колко хора редовно ще седят на него, както и кой и как ще го използва. Това ще определи основните му характеристики.

  1. Използвайте килими, за да създадете „зони“ 

Килимите са чудесни за разграничаване на отделни зони в пространството (особено в жилища с малко стени). Ако се съмнявате за подходящия размер, винаги залагайте на по-мащабните килими. Няма нищо по-лошо от наличието на голям диван с малък килим пред него, тъй като така пропорциите изглеждат погрешни. За да не изглежда килимът така сякаш „плува” в стаята, помислете дали да не сложите предните крака на дивана или на столовете върху него, за да го „заземят”.

  1. Получете експертна помощ

Друг чудесен начин да се сдобиете с дневна, с интериорен дизайн, който ви харесва – независимо дали ремонтирате старата стая, дали сте се преместили наскоро или просто имате няколко въпроса за това кое ще изглежда най-добре – е да се консултирате с експерти в областта. Те ще посетят Вашия дом и ще Ви дадат вдъхновяващи идеи, от които да извлечете максимума от своето пространство (и в същото време ще се вместите в определения бюджет).